Reede, 30. august 2013

Vana kooli kohupiimapontšikud


Kohupiimapontšikud on selline toit, mis nõukaajal oli üsna kindla peale iga perenaise menüüs ja ühel heal aastal hakkasid kõik emad köögis äkki jahu ja munaga segatud kohupiima friteerima. Sama tegi ka minu ema. Ja olgem ausad, tegelikult maitsevad need armsad puhvis pallid ju imehästi ka praegu.


Retsepti sai emalt:

500 g kohupiima (teralist)
5 muna
5 sp suhkrut
1 tl soodat
1 tl sidrunhapet (kui seda kodus ei ole siis võid pigistada taiglasse poole laimi mahla) Happesus võtab ära sooda maitse
0,5 klaasi vett
vaniljet
jahu - (niipalju, et tainas ei vaju kausis laiali......samas ei tohi olla ka liiga paks)
Neutraalse maitsega õli friteerimiseks


Valmistamine:

Sega kokku kõik komponendid ja timmi jahuga tainas parajaks. Kuumuta kastrulis õli. Õli peab olema nii kuum, et sinna sisse asetatud tainas hakkab kohe mullitades küpsema. Liiga kuum ei tohiks õli ka olla, siis on oht, et pontšikud jäävad seest tooreks. Mina hoidin õli pliidil 3/2,5 jaotusel ja siis küpses pontšik täpselt paraja aja - ei vettinud õlist läbi ja ei kõrvetanud liiga kiirelt väljast ära.
Vormi võimalikult ühtlased pallikesed ning küpseta kuuma õli sees mõlemalt poolelt.
Valmis pontšikud tõsta vahukulbiga õlist välja, aseta majapidamispaberile nõrguma.
Serveerimisel puista peale ohtralt tuhksuhkrut.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar