Pühapäev, 25. november 2012

Crème brûlée

Crème brûlée  (pr k põletatud kreem) on üks neist magusroogadest, mille iga korraliku restorani menüüst pea alati leida võib.
Koostisainete poolest on ta äärmiselt lihtsakoeline, ent hästi õnnestunud crème brûlée maitse ning selle nautimisest saadav elamus on kõike muud kui lihtsakoeline. Selle magustoidu päritolu au tuleb ilmselt anda prantslastele, ehkki samade koostisainetega magusrooga on aastasadu valmistanud ka inglased (English cream) ja hispaanlased (Creme Caramel). Ehkki koostisainete poolest sarnased, on need magustoidud valmistusviisilt siiski erinevad.
                                                             Enne ahju panekut.

Crème brûlée’d valmistatakse väikestes portsjonvormides, kus rikkalikku muna-piima-koore segu katab karamelline krõbe koorik. Harilikult kasutatakse põhilise maitsenüansi andjana vaniljekauna, ent sageli on maitse andjateks ka apelsini- või sidrunikoor, marjad, šokolaad ning vahel isegi ürdid. Crème brûlée’d võib nautida nii soojalt kui ka külmalt.

Vaja läheb:


6 dl 35-38% vahukoort
7 keskmist kuni suurt munakollast
75 g suhkrut
1 vanillikaun
1/4 tl soola
8 tl (pruuni) suhkrut

Pane ahi 150 kraadi peale sooja.
Vahusta munakollased suhkru ja soolaga tugevaks heledaks vahuks.
Poolita vanillikaun pikuti ja eemalda lusikaga tõmmates seemned.
Kalla koor kastrulisse, lisa vanillikaun ja -seemned. Kuumuta peaaegu keemiseni (kuni segu hakkab tugevalt aurama). Ära lase keema! Eemalda kooresegust vanillikauna tükid, loputa ja kuivata need ning pista suhkrupurki.
Lisa kuum kooresegu vähehaaval ja pidevalt vispliga segades vahustatud muna hulka.
Soovi korral võid segu (eriti sidrunikoore kasutamise korral) läbi sõela kurnata.

Aseta portsjonvormid kõrgeservalisse ahjuvormi, kalla soe kreem portsjonvormidesse ja vala ümbritsevasse vormi nii palju tulist vett, et see ulatuks vähemalt 1/2-2/3 portsjonvormide kõrgusest. Kata ahjuvorm fooliumiga ja tõsta eelsoojendatud ahju.
Küpseta 40-50 minutit 150°C, kuni kreem õrnalt katsumisel vormide keskkohas enam väga ei värise. Kreem ei tohiks jahtununa olla vedel ega ka liiga kuiv ja tahke.
Lase katmata vormidel jahtuda, tõsta külmikusse ja hoia vähemalt paar tundi külmas (võid valmistada eelmisel päeval).

Raputa jaheda kreemi pinnale ühtlane kiht suhkrut (valget või pruuni kristallsuhkrut, mitte fariinsuhkrut) ja põleta see gaasipõleti abil või kuuma grillelemendi all karamelliks. Suhkrukihis ei tohi olla auke, et kreem ei kõrbeks.
Kui kreem on liigselt soojenenud (grilli all vältimatu), siis lase veel 5-10 minutit külmikus seista, kuid mitte kauem, sest siis muutub karamell pehmeks.
Serveeri näiteks värskete marjadega.







Väike mõte hommikuks:


Kuna brüleekreemist jääb alles 7 munavalget siis mina tegin nii: klopi munavalged, maitsest soola ja tilliga. Lõika suitsusingist kuubikud ja lisa munale. Muna pannile ja kuhja muna üle ohtra juustuga. Head isu. :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar