kolmapäev, 11. jaanuar 2012

Itaaliapärane kanavorm

Kergelt valmiv vormiroog, mis hoolitseb ahjus enda eest ise. Ja oi, oi kui maitsev :)

Vaja läheb:

1 kg kartuleid
oliiviõli
4 tk kanafilee
2 dl paksem hapukoor
120 g toorsuitsupeekon
200 g kirsstomatid
sool
must pipar
Basiilik (värske)
100 g riivitud juustu
2 dl vahukoor
 Valmistamine:


Lõika kooritud kartulid viiludeks ja lao ahjuvormi. Nirista peale oliiviõli, maitsesta soola-pipraga ning küpseta ahjus 200°C juures 30 minutit. Maitsesta kanafileed soola-pipraga ja lõika neljaks. Tõsta igale fileele 0,5 tl hapukoort ja basiilikuleht. Keera pooleks lõigatud peekon filee ümber rulli. Lao fileed kartulite peale, vala üle vahukoorega ning küpseta vormi ahjus 200°C juures veel 20 minutit. Viimaks lao vormile tomatid, raputa peale riivitud juust ja küpseta 10 minutit, kuni see on kollakaspruun.
Enne viimast ahju panekut.
Ja veel 10 minutiks ahju.

esmaspäev, 9. jaanuar 2012

šokolaadi mustikamuffinid valge lumemütsiga

Hõrgud mustika- šokolaadimuffinid maitsevad kohvikõrvasena neilegi, kes muidu magusat ei armasta. Tumeda šokolaadi asemel võid kasutada ka piimašokolaadi, kui see sulle meelepärasem on.

Vaja läheb:

100 g tume šokolaad

4 dl jahu
2 tl küpsetuspulber
2 tl vanillsuhkur
1-2 spl kakao
100 g või
3 dl suhkur
1 dl 3,5% piima või rõõsk koor
2 muna
paar peotäit mustikaid

Kaunistuseks:

valge šokolaad
hõbekuulid

Valmistamine:

Tükelda tume šokolaad. Sega omavahel kuivad ained: jahu, küpsetuspulber, kakao, šokolaad ja vanillsuhkur. Sulata või (margariin) ja lase jahtuda. Vahusta munad suhkruga, sega hulka koor/piim ja sulatatud või. Seejärel sega kuivainesegu munavahuga. Lisa mustikad. Jaga tainas muffinipanni pesadesse, mis on kaetud paberist muffinivormidega. Küpseta 200° juures 15–20 minutit ning lase jahtuda. Sulata valge šokolaad ja nirista muffinitele, kaunista hõbekuulidega.


kolmapäev, 4. jaanuar 2012

Kuldne kartulisupp

Ohtralt juustu ja sinki sisaldavast kuldsest kartulisupist saab kindlasti kogu pere lemmik.

Vaja läheb:

4 kartulit
suur kuhjaga pihutäis herneid
1 harilik sibul
1 kanapuljongikuubik
4 dl vett
0,5 tl soola
0,5 tl must pipar
2 tl jahu
3,5 dl piima
200 g riivjuustu
200 g sinki

Pane suurde potti tükeldatud kartul, herned, sibul, puljongikuubik ja vesi.Kuumuta keemiseni ja keeda, kuni kartul on pehme. Maitsesta soola ja pipraga. Sega väikeses kausis jahu ja piim ning lisa supile pidevalt segades, kuni supp pakseneb. Sega juurde riivjuust ja hakitud sink.

Head isu!

teisipäev, 3. jaanuar 2012

Astelpaju-kohupiimatort

Kuna käes on haiguste aeg siis oli just paras aeg ühildada kook astelpaju marjadega.

Astelpajumarjad on väga hapud, seega kui soovid magusamat torti, siis lisa rohkem suhkrut. Praeguse suhkrukogusega jääb pealmine kiht üsna hapu.

Põhi:

150 g piparkooke
75 g sulatatud võid

Täidis:

200 g astelpaju marju
800 g kohupiimapastat
2 dl suhkrut
4 dl rõõska koort
12 želatiinilehte

Kate:

200 g astelpaju marju
1-2 spl suhkrut
1 dl apelsinimahla
2 želatiinilehte

Peenesta piparkoogid ja sega sulavõiga. Suru saadud segu 26-cm lahtikäiva koogivormi põhja.


Täidise jaoks püreesta astelpajumarjad ja nõruta läbi sõela, et eemaldada seemned. Sega omavahel kohupiimapasta ja suhkur. Aseta želatiinilehed 5 minutiks külma vette paisuma. Kuumuta astelpajupüree keemiseni, soovi korral lisa juurde murakaliköör. Vahusta rõõsk koor ja sega ettevaatlikult kohupiimasegu hulka. Pigista želatiinilehed kuivaks ja lahusta kuumas astelpajupürees. Lase veidi jahtuda ning sega püree kohupiimasegu hulka. Vala täidis piparkoogipõhjale ja aseta vähemalt paariks tunniks kuni  üleöö külmkappi tarretuma.


Katte jaoks püreesta astelpajumarjad ja nõruta läbi sõela, et eemaldada seemned. Lisa püreele suhkur ja soovi korral murakaliköör. Aseta želatiinilehed 5 minutiks külma vette paisuma. Sulata želatiinilehed kuumas apelsinimahlas ja lase hetk jahtuda, enne kui segad astelapajupüree hulka. Vala kate tarretunud kohupiimakihile ning aseta uuesti külma vähemalt 1 tunniks.


*Mina tegin koogi pooles koguses
Allikas: Liisi Blogi

esmaspäev, 31. oktoober 2011

Toorjuustu kõrvitsakook

Tõeliselt hõrk ja suussulav kook. Kui aus olla siis ei ole mina tükk aega nii head kooki saanud. Alguses hirmutas mind koogi sees olev kõrvits..... aga uskumatu kui hästi üks kook võib maitsta.


Põhi:

75 g sulatatud võid
225 g kaeraküpsiseid

Täidis:


500 g kõrvitsat, puhastatult ja kooritult
450 g toorjuustu
200 ml rõõska koort (35%)
3 muna
150 g fariinsuhkrut
0,5 tl kaneeli
75 g kreeka pähkleid, peeneks hakituna
50 g suhkrut
2 sl kartulitärklist








Põhja jaoks purusta küpsised peeneks. Sega juurde sulatatud või. Aseta küpsisesegu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (22cm läbimõõt) põhja. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külma.

Lõika kõrvits väiksemateks tükkideks, aseta õliga piserdatud ahjuvormi ning rösti ahjus ca 30 min 180 kraadi juures ehk seni kuni kõrvits on pehme. Seejärel jahuta veidi ning püreesta korralikult.

Sega omavahel püreestatud kõrvits, toasoe toorjuust, rõõsk koor ja munad. Sega omavahel kuivained ja pähklid ning lisa toorjuustu-segule. Vala täidis vormi küpsisepõhjale ning küpseta 175 kraadi juures 50-55 min. Lase koogil avatud ahjuuksega ahjus jahtuda. PS kõige maitsvam külmkapikülmalt järgmisel päeval.

*Minu kook on tehtud pooles koguses.

reede, 7. oktoober 2011

Ploomikrõbedik vaniljekastmes

Väga maitsev magustoit millele annab paraja hapususe ploomist põhi ja mõnusa magususe martsipan ja selle peal olev krõbedik. Kindlasti valmista sinna kõrvale ka isetehtud vaniljekaste.


Vaja läheb:

400-500 g ploome
2-3 sl suhkrut
0,5 tl kaneeli
1 sl kartulitärklist
75 g martsipani

Krõbediku jaoks:


150 g sulatatud võid
1 dl suhkrut
2 dl jahu
3 dl kaerahelbeid

Lõika ploomid pooleks, eemalda kivid ning lõika veelkord pooleks. Sega ploomid suhkru, kaneeli ja kartulitärklisega ning aseta võiga määritud koogivormi põhjale. Laota peale martsipaniviilud.

Katte jaoks sega kõik ained omavahel ning kata seguga ploomid. Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit. Lase veidi jahtuda ning serveeri vanillikastmega.

Vaniljekaste krõbediku kaaslaseks


3 dl rõõska koort(35%)
2 munakollast
2 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut

Sega vahule munakollased ja mõlemad suhkrud. Kuumuta rõõsk koor kuumaks, seejärel vala see ettevaatlikult, ise pidevalt segades, munavahu hulka. Tõsta pott saadud seguga uuesti pliidile ning kuumuta seni, ise pidevalt segades, kuni kaste pakseneb.

Retsept Kokkama Ragnega blogist

pühapäev, 2. oktoober 2011

Tex-mex täidisega munarull

Vaja läheb:

5 dl gaseeritud vett
4 tk muna
soola
3 dl jahu
2 spl õli


Täidis:

450 g hakkliha
2 spl õli
350 g tšilliga tomatikaste
200 g maitsestamata toorjuust
1,5 spl jahu
vesi

Peale:

1 dl riivjuust

Valmistamine:

Mikserda munarulli ained vedelaks seguks ja lase vähemalt pool tundi seista. Vahetult enne kasutamist sega tainas põhjalikult läbi ja kalla küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile. Küpseta ahju keskosas 200° juures 25–30 minutit ja kummuta küpsetuspaberile jahtuma. Eemalda aluspaber.
Täidiseks kuumuta lahtinäpitud hakkliha õlis kuni punase värvuse kadumiseni. Sega kõik täidiseained kokku ja määri segu leigele tainaplaadile. Jäta servad paari sentimeetri ulatuses vabaks, kuna täidis liigub sinna rullimise käigus iseenesest. Keera plaat pikemast servast alates tihedaks rulliks. Riputa rulli peale riivjuustu ja kuumuta 225° juures, kuni juust sulab. Serveeri soojalt või külmalt. Külmalt serveerimiseks keera rull kohe paberisse ja hoia külmas. 




Bon appetit!