reede, 23. aprill 2010

Cannelé koogikesed.

Bordeaux'ist pärit hõrgud küpsetised, mis on seest pehmed ja vetruvad, pealt tugevasti karamelliseerunud. Cannelé koogikesi valmistatakse spetsiaalsetes väikestes vormides, aga saab ka tavaliste muhvinivormidega hakkama. Nende maitse on midagi kirjeldamatut- seest meenutavad natuke midagi maheda juustukoogi ja pehme kohupiimakreemi vahepealset ning sinna juurde, magus, krõbe karamellikiht. Kokku maitseb see nii hästi, et järjest terve pannitäis koogikesi maitsmise käigus põske pista ei ole miski probleem. Canneléd on selles mõttes ka toredad küpsetised, et nagu leivatainaski käitub see küpsetamisel tihti ettearvamatult ning nende valmimist läbi ahjuukse jälgida on väga lõbus.



- 5 dl piima
- 25 g võid
- 125 g nisujahu
- 225 g suhkrut
- 2 tervet muna ja veel 2 munakollast
- 2 tl vanilje-ekstrakti või vanillsuhkrut
- 1 sl rummi

Kuumuta potis piim ja või keemiseni ja keera siis kohe tuli maha. Klopi kausis suhkur, munad ja jahu ühtlaseks. Vala kuum piim peene joana munasegu hulka, samalajal hoolega segades. Lisa vanilje (kui kasutad suhkrut, siis kohe. Kui vaniljeekstrakti, siis jahtunud segule). Lase natuke jahtuda, siis lisa rumm. Kata kauss kaane või toidukilega ning pane vähemalt 24 tunniks külmkappi (tainas võib kuni 2 ööpäeva külmkapis seista).
Enne küpsetamist sega tainas läbi, aga ära klopi sinna õhku sisse.
Võta ettevalmistatud cannele- või muhvinivormid (metallvormid määri võiga; silikoonvorme pole tarvis määrida) ning täida 3/4 ulatuses tainaga.

Küpseta 200kraadise ahju keskosas 40-60 minutit, kuni koogikesed on pealt tumepruunid.
Võta vormid ahjust välja ja kummuta koogikesed kuumalt vormist välja. Lase enne söömist veidi jahtuda ja taheneda. Õiged cannelé-koogid on seest pehmed ja pealt karamelliseerunud.!

2 kommentaari:

  1. Tore näha, et Kätrin on teisigi Nami-Nami cannelé-usku pööranud :)
    Ma tegin ise nädalavahetusel kaks korda neid, tõeliselt mõnusad!

    VastaKustuta
  2. Need paistsid nii isuäratavad, et ei suutnud tegemata jätta. Nüüdseks olen neid juba päris mitmeid kordi teinud. Mu ema ja täditütre lemmikud.

    VastaKustuta