Kolmapäev, 31. märts 2010

Kõrvitsaseemnesepik.

Olen kaua mõelnud ise hakata leiba tegema. Nüüd võtsin ennast kokku ja tehtud see leib saigi. Kõigepealt sai siis veidi internetis maad uurida, et kuidas see protsess käib. Lõpuks lõin käega kuna oli palju eriarvamusi.
Tuhlasin siis oma retsepti hunniku otsas ja siis jäigi silma just see sepik/leib. Retsept kaasa ja poodi. Kui kõik ained ostetud siis hakkasin tegema nn. esimese päva juuretist.

1päev ehk eeltainas:
  • 25g toasooja pärmi
  • 2 dl käesooja vett
  • 2 dl rukkijahu
Eeltaina valmistamiseks pudistasin pärmi kaussi ja lahustasin ta toasooja veega. Siis segasin hulka 2 dl rukkijahu. Taigent hoidsin ööpäev rätiku all ja radika peal, kuna eeltainas tahab sooja kohta.

2 päev:
  • 3 dl vett
  • 2 sl õli
  • 2 tl soola
  • 1 sl tumedat suhkrut
  • 10-11 dl täistera nisujahu (Veski Mati)
  • 1 munavalge
  • 50 g kõrvitsaseemneid
Järgmisel päeval lisasin käesoojale veele õli, soola, suhkru ja jahu. See tuleb segada ühtlaseks.
Siis sõtku kokku eeltaignaga ning kergita rätiku all 1 tund. Jaga tainas pooleks ja vormi mõlemast osast ovaalne päts. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või leiva vormi. Määri munavalgega ja puista peale kõrvitsaseemned. Kergita ilma rätita veel 30 minutit.
Küpseta ahjus 200C juures 25-30 minutit (ära üle küpseta). Lase restis rätiku all jahtuda.

Väga tähtis on kõiki juhiseid täpselt täita.
Mina tegin leiba elus
esimest korda ja kohe see õnnestuski. Kindlasti tasub proovimist. Enda tehtud leib on tõesti parim ja hea kingitus lähedastelegi. Leiva tegemine nõuab palju kannatust ja eks see paras mässamine oli aga kindlasti ei jää see mu viimaseks korraks kuna poelettidel müüakse ju igasuguseid seemneid mis vajavad katsetamist ja ise olen ka enda üle uhke, et esimese korraga hakkama sain.

2 kommentaari:

  1. Kuidas maitses? Väga ahvatlev näeb välja :).

    VastaKustuta
  2. Väga hea oli. Järgmise satsiga võin sullegi küpsetada :)

    VastaKustuta