teisipäev, 31. jaanuar 2012

Tiramisu

Tiramisu on teada-tuntud Itaalia magustoit, mida traditsiooniliselt valmistatakse hoopis Pavesini küpsistega, aga ka Savoiardid pidid asja ära ajama. Magustoidu täpne päritolu on teadmata. Itaaliakeelne fraas tirami su peaks sõna-sõnalt tähendama "tõmba mind üles" ja peaks viitama suhkru ja espresso toimele meie organismis. Räägitakse ka, et nimi tuleneb sellest, et tiramisu on nii maitsev, et paneb minestama - sellel võib küll tõepõhi all olla, sest maitsev on ta tõesti ;)
  •  2-kordne kogus Savoiardi küpsiseid (200g)
  • 3 munakollast
  • 1 dl tuhksuhkrut
  • 500 g mascaponet
  • 2 dl vahukoort
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • immutamiseks kange kohvi ja amaretto segu
  • peale kakaopulbrit

Kreemi (retsept nami-namist) jaoks vahusta munakollased suhkrutega. Sega juurde mascarpone ja pehmeks vahuks vahustatud vahukoor. Kasta esimese kihi jaoks (pooled) küpsised ühekaupa kohvi-amaretto segusse ning aseta serveerimisalusele. Kata küpsisekiht mascarponekreemiga. Korda sama tegevust veel üks kord ülejäänud küpsiste ja kreemiga. Lase tordil vähemalt 4 tundi kuni üleöö jahedas maitsestuda. Enne serveerimist sõelu tiramisule kakaopulbrit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar