teisipäev, 31. jaanuar 2012

Juustukeeks

Ei ole mitte-midagi paremat kui äsja ahjust tulnud kodune leib või pehme ning end lausa sööma kutsuv saiapäts.


3 muna
1 tl suhkrut
0,75-1 tl soola
120 g võid
275 g maitsestamata jogurtit
1tl küpsetuspulbrit
2 tl magusat paprikapulbrit
360 g (6dl) nisujahu
2 sl majoneesi
150 g riivitud juustu (hea oleks, kui on mõne tugevama maitsega juustusort)


Vahusta munad suhkru ja soolaga, lisa sulatatud või, jogurt ja küpsetus- ja paprikapulbriga segatud jahu. Sega ühtlaseks massiks ning seejärel sega sisse majonees ja riivitud juust. Vala tainas võiga määritud keeksivormi (mahult 1,5 liitrine) ja küpseta 175 kraadi juures ca 55 minutit.

 Minule maitses keeks soojana kõige paremini. 
Allikas: Kokkama Ragnega

Tiramisu

Tiramisu on teada-tuntud Itaalia magustoit, mida traditsiooniliselt valmistatakse hoopis Pavesini küpsistega, aga ka Savoiardid pidid asja ära ajama. Magustoidu täpne päritolu on teadmata. Itaaliakeelne fraas tirami su peaks sõna-sõnalt tähendama "tõmba mind üles" ja peaks viitama suhkru ja espresso toimele meie organismis. Räägitakse ka, et nimi tuleneb sellest, et tiramisu on nii maitsev, et paneb minestama - sellel võib küll tõepõhi all olla, sest maitsev on ta tõesti ;)
  •  2-kordne kogus Savoiardi küpsiseid (200g)
  • 3 munakollast
  • 1 dl tuhksuhkrut
  • 500 g mascaponet
  • 2 dl vahukoort
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • immutamiseks kange kohvi ja amaretto segu
  • peale kakaopulbrit

Kreemi (retsept nami-namist) jaoks vahusta munakollased suhkrutega. Sega juurde mascarpone ja pehmeks vahuks vahustatud vahukoor. Kasta esimese kihi jaoks (pooled) küpsised ühekaupa kohvi-amaretto segusse ning aseta serveerimisalusele. Kata küpsisekiht mascarponekreemiga. Korda sama tegevust veel üks kord ülejäänud küpsiste ja kreemiga. Lase tordil vähemalt 4 tundi kuni üleöö jahedas maitsestuda. Enne serveerimist sõelu tiramisule kakaopulbrit.

teisipäev, 17. jaanuar 2012

Tom Kha supp aedviljadega

Täna netis ringi kolades otsisin just midagi head ja sooja tänaseks lõunasöögiks. Oma viimase otsuse langetasin just selle supi kasuks mille leidsin Liisi Blogist. Supp paistis tõeliselt isuäratav ja maitsev. Nüüd kus supp söödud ei kahetse et selle supi valmistamise ette võtsin. Tahaksin lihtsalt veel ja veel ja veel......
Tom Kha on tai-pärane supp kookospiimast ja kanast. Tummisema tulemuse saamiseks lisa supile shampinjone ja aedvilja-wokisegu.

2-le sööjale

Vaja läheb:

200 g kalkuni kintsuliha või kanafileed
2 suuremat shampinjoni
150 g külmutatud aedviljadest wokisegu
2-3 spl Santa Maria Tom Kha supisegu
200 ml kookospiima
200 ml kanapuljongit

Valmistamine:

Puhasta kintsuliha kelmetest ja lõika suupärasteks tükkideks. Pruunista lihatükke kergelt õlis. Lisa shampinjonid ja aedviljasegu ning kuumuta veel paar minutit. Maitsesta Tom Kha supiseguga. Vala peale kuum kanapuljong ja kookospiim, keeda tasasel tulel 5 minutit.

reede, 13. jaanuar 2012

Mustikarull

Omavalmistatud rullbiskviit maitseb nii suurtele kui ka väikestele maiasmokkadele.
Parim järgmisel päeval.

 Koostis:
Biskviit:

4 muna
2 dl suhkrut
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulber

Täidis:

200 g mustikaid või muid metsamarju
2 dl vahukoort
200 g maitsestamata toorjuustu
3 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut

Valmistamine:

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, sõelu hulka küpsetuspulbriga segatud nisujahu. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 10 minutit või kuni biskviit pealt kaunilt helepruun. Kummuta teisele suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile ja keera selle abil rulli. Lase jahtuda. Vahusta koor suhkruga ja sega juurde toasoe toorjuust. Keera rull lahti, määri peale toorjuustuvaht ja puista üle mustikatega. Keera rulli ja naudi.


kolmapäev, 11. jaanuar 2012

Itaaliapärane kanavorm

Kergelt valmiv vormiroog, mis hoolitseb ahjus enda eest ise. Ja oi, oi kui maitsev :)

Vaja läheb:

1 kg kartuleid
oliiviõli
4 tk kanafilee
2 dl paksem hapukoor
120 g toorsuitsupeekon
200 g kirsstomatid
sool
must pipar
Basiilik (värske)
100 g riivitud juustu
2 dl vahukoor
 Valmistamine:


Lõika kooritud kartulid viiludeks ja lao ahjuvormi. Nirista peale oliiviõli, maitsesta soola-pipraga ning küpseta ahjus 200°C juures 30 minutit. Maitsesta kanafileed soola-pipraga ja lõika neljaks. Tõsta igale fileele 0,5 tl hapukoort ja basiilikuleht. Keera pooleks lõigatud peekon filee ümber rulli. Lao fileed kartulite peale, vala üle vahukoorega ning küpseta vormi ahjus 200°C juures veel 20 minutit. Viimaks lao vormile tomatid, raputa peale riivitud juust ja küpseta 10 minutit, kuni see on kollakaspruun.
Enne viimast ahju panekut.
Ja veel 10 minutiks ahju.

esmaspäev, 9. jaanuar 2012

šokolaadi mustikamuffinid valge lumemütsiga

Hõrgud mustika- šokolaadimuffinid maitsevad kohvikõrvasena neilegi, kes muidu magusat ei armasta. Tumeda šokolaadi asemel võid kasutada ka piimašokolaadi, kui see sulle meelepärasem on.

Vaja läheb:

100 g tume šokolaad

4 dl jahu
2 tl küpsetuspulber
2 tl vanillsuhkur
1-2 spl kakao
100 g või
3 dl suhkur
1 dl 3,5% piima või rõõsk koor
2 muna
paar peotäit mustikaid

Kaunistuseks:

valge šokolaad
hõbekuulid

Valmistamine:

Tükelda tume šokolaad. Sega omavahel kuivad ained: jahu, küpsetuspulber, kakao, šokolaad ja vanillsuhkur. Sulata või (margariin) ja lase jahtuda. Vahusta munad suhkruga, sega hulka koor/piim ja sulatatud või. Seejärel sega kuivainesegu munavahuga. Lisa mustikad. Jaga tainas muffinipanni pesadesse, mis on kaetud paberist muffinivormidega. Küpseta 200° juures 15–20 minutit ning lase jahtuda. Sulata valge šokolaad ja nirista muffinitele, kaunista hõbekuulidega.


kolmapäev, 4. jaanuar 2012

Kuldne kartulisupp

Ohtralt juustu ja sinki sisaldavast kuldsest kartulisupist saab kindlasti kogu pere lemmik.

Vaja läheb:

4 kartulit
suur kuhjaga pihutäis herneid
1 harilik sibul
1 kanapuljongikuubik
4 dl vett
0,5 tl soola
0,5 tl must pipar
2 tl jahu
3,5 dl piima
200 g riivjuustu
200 g sinki

Pane suurde potti tükeldatud kartul, herned, sibul, puljongikuubik ja vesi.Kuumuta keemiseni ja keeda, kuni kartul on pehme. Maitsesta soola ja pipraga. Sega väikeses kausis jahu ja piim ning lisa supile pidevalt segades, kuni supp pakseneb. Sega juurde riivjuust ja hakitud sink.

Head isu!

teisipäev, 3. jaanuar 2012

Astelpaju-kohupiimatort

Kuna käes on haiguste aeg siis oli just paras aeg ühildada kook astelpaju marjadega.

Astelpajumarjad on väga hapud, seega kui soovid magusamat torti, siis lisa rohkem suhkrut. Praeguse suhkrukogusega jääb pealmine kiht üsna hapu.

Põhi:

150 g piparkooke
75 g sulatatud võid

Täidis:

200 g astelpaju marju
800 g kohupiimapastat
2 dl suhkrut
4 dl rõõska koort
12 želatiinilehte

Kate:

200 g astelpaju marju
1-2 spl suhkrut
1 dl apelsinimahla
2 želatiinilehte

Peenesta piparkoogid ja sega sulavõiga. Suru saadud segu 26-cm lahtikäiva koogivormi põhja.


Täidise jaoks püreesta astelpajumarjad ja nõruta läbi sõela, et eemaldada seemned. Sega omavahel kohupiimapasta ja suhkur. Aseta želatiinilehed 5 minutiks külma vette paisuma. Kuumuta astelpajupüree keemiseni, soovi korral lisa juurde murakaliköör. Vahusta rõõsk koor ja sega ettevaatlikult kohupiimasegu hulka. Pigista želatiinilehed kuivaks ja lahusta kuumas astelpajupürees. Lase veidi jahtuda ning sega püree kohupiimasegu hulka. Vala täidis piparkoogipõhjale ja aseta vähemalt paariks tunniks kuni  üleöö külmkappi tarretuma.


Katte jaoks püreesta astelpajumarjad ja nõruta läbi sõela, et eemaldada seemned. Lisa püreele suhkur ja soovi korral murakaliköör. Aseta želatiinilehed 5 minutiks külma vette paisuma. Sulata želatiinilehed kuumas apelsinimahlas ja lase hetk jahtuda, enne kui segad astelapajupüree hulka. Vala kate tarretunud kohupiimakihile ning aseta uuesti külma vähemalt 1 tunniks.


*Mina tegin koogi pooles koguses
Allikas: Liisi Blogi